"Investeren met oog voor sociale waarde"

publication

Hoe kunnen de sociale effecten van investeringen worden meegenomen bij het proces van investeringsselectie? Social Return on Investment (SROI) is daarvoor een krachtige techniek maar moet op een aantal punten nog verbeterd worden, stellen Mayra Ortega Maldonado en prof. Michael Corbey van TIAS.

Samenvatting

Social Return On Investment is een bijzondere manier van investeringsanalyse. De kernvraag van Social Return On Investment (SROI) is: Hoe kan lastig te kwantificeren sociale waarde worden meegenomen in investeringsanalyse?

"Na literatuuronderzoek en interviews met vier SROI-experts zijn de onderzoekers positief over SROI in hun conclusies. Het is volgens hen een krachtige en holistische techniek die kan ondersteunen bij projectmanagement en strategiedefiniëring. Ortega Maldonado: "In financieel uitdagende tijden kan SROI organisaties helpen om efficiënter gebruik te maken van bronnen, betere beslissingen te nemen en zich te richten op de belangrijke sociale uitdagingen. Dit zijn sterke punten." 

Wel laten Ortega Maldonado en Corbey ook zien dat de techniek op een aantal punten verbeterd kan en moet worden. Zo wordt er te weinig gedaan aan verificatie achteraf en worden ervaringen niet systematisch verzameld, ofschoon er wel degelijk SROI-netwerken bestaan. Hun rol kan dus in belang toenemen."

 

Lees het volledige artikel: M. Ortega Maldonado en M. Corbey (2016): Social Return on Investment: a review of the technique, Maandblad voor Accountancy en Bedrijfseconomie, vol. 90, nr. 3, pp. 80-87.

Twitter LinkedIn™ Facebook
Written by Mirte Schreuder Hes on 04-04-18

Do you want to comment on this library-item?

Latest comments

Hoe kunnen de sociale effecten van investeringen worden meegenomen bij het proces van investeringsselectie? Social Return on Investment (SROI) is daarvoor een krachtige techniek.

Participants