Online lesprogramma's

publicatie

Wanneer we werken aan een circulaire economie kan het handig zijn om ons ook de verdiepen in de theorie achter dit concept. Dit kan door publicaties en literatuur te bestuderen maar ook door een online lesprogramma te volgen.

Lesprogramma's die online te volgen zijn vanuit de hele wereld worden Massive Open Online Courses genoemd (MOOC's). Deze vakken worden gegeven door professoren van universiteiten en hogescholen en zijn vaak gratis te volgen via filmpjes en opdrachten.

Hieronder is het huidige aanbod MOOC's op het gebied van Circulaire Economie verzameld. Mist er iets in dit lijstje? Laat het ons weten

 • Circular Economy: An Introduction - Dit lesprogramma is samengesteld door de TU Delft in samenwerking met de Ellen MacArthur Foundation en het Leiden-Delft-Erasmus Centre for Sustainability. De cursus duurt 7 weken en richt zich op het onderzoeken van de ontwerprichtlijnen, businessmodellen en nieuwe concepten die passen bij de circulaire economie. - Deze cursus kun je op elk moment starten.
 • Circular Ecnomy of metals: Towards a sustainable societal metabolism - Dit les programma leert je alles wat je moet weten over de rol van metalen in een circulaire economie. Hoe ziet de levenscyclus van metalen eruit, en welke metalen zullen steeds schaarser worden in de tokekomst? Deze cursus duurt 7 weken en wordt gegeven door onderzoekers van Leiden University - Deze cursus start op 20 augustus

 • Sustainable packaging in a Circular Economy - Dit lesprogramma richt zich op het toepassen van de principes van de circulaire economie op verpakkingssystemen. Het programma duurt  weken en is samengesteld door verschillende ondrzoekers van de TUDelft. leer over nieuwe materialen, en principes voor circulaire verpakkingssystemen, businessmodellen die deze systemen ondersteunen en inzichten van koplopers uit de praktijk.- Deze cursus start op 6 november 2018.

 • Engineering Design for a Circular Economy - Dit lesprogramma richt zich op het toepassen van ontwerpmethodes en lessen voor ingenieurs uit de circulaire economie. De hele levenscyclus en materiaalketen van het product wordt hierin meegenomen. De lessen worden gegeven door onderzoekers van de TU Delft, Leiden University en de Technical University of Clausthal- Deze cursus kun je op elk moment starten.

 • Circular Economy in education - Dit lesprogramma wordt gegeven door Martin de Wolf van de Fontys Hogeschool als onderdeel van het ThreeC project. De cursus is bedoeld voor onderwijsbetrokkenen die graag de concepten van de circulaire economie integreren in hun lesprogramma en didactiek. In 4 weken wordt uitgelegd welke competenties nodig zijn in een circulaire eocnomie en hoe je deze kunt doceren in jouw vakgebied.- Deze cursus kun je op elk moment starten.
 • New Business Models: Working Together on Value Creation - Deze cursus wordt gegeven door Prof. dr. Jan Jonker vanuit het project Nieuwe business modellen en De Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens deze cursus leer je hoe je je eigen duurzame en neiuwe businessmodel kunt vormgeven. Stap voor stap leer je hoe je het model kunt opbouwen, testen en in de praktijk kunt toepassen. - Deze cursus kun je op elk moment starten.
 • Circular Economy - Deze cursus vanuit de Wageningen University & Research geeft inzicht in het ontwerpen van verschillende structuren van een biobased supply chain, en geeft aan  hoe je het beste alternatief kunt kiezen op basis van een kwantitatieve analyse. Deze MOOC maakt deel uit van de MicroMasters Biobased Sciences for Sustainability. - Deze cursus is afgelopen en start mogelijk later dit jaar opnieuw.
 • Circular Design Guide - Dit online naslagwerk over circulaire productontwerpmethoden is een ideaal middel om meer te leren over circulair ontwerpen en circulaire businessmodellen. 

Ben je op zoek naar lesmateriaal om anderen meer te leren over de circulaire economie? Kijk dan eens op de volgende websites:

 • Groen Gelinkt - Met GroenGelinkt kan iedereen zoeken naar aanbod op het gebied van natuur, duurzaamheid en educatie. Ook specifiek lesmateriaal vrond circualire economie is hier te vinden. dit les materiaal is met name gericht op het primaire onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.
 • Ik Circuleer - Ikcirculeer maakt de circulaire economie zichtbaar en toegankelijk voor vmbo-ers door vernieuwende en innovatieve lesprogramma’s met herkenbare producten, onderwerpen en rolmodellen.
 • Coöperatie Leren voor Morgen - Binnen de coöperatie Leren voor morgen werken verschillende partije en initiatieven samen aan het vrduurzamen van het Nederlandse Onderwijssysteem. Ze proberen de samenhang tussen het aanbod op dit vlak te versterken en impact te vergroten. 

Mist er iets in dit lijstje? Laat het ons weten!

Twitter LinkedIn™ Facebook Google+
Geschreven door Carien van der Have op 26-06-17

Wil jij op dit bieb-item reageren?

Laatste reacties

Online kun je deelnemen aan colleges over circulaire economie van universiteiten over de hele wereld

Initiatiefnemer

Relevante Global Goals for Sustainable Development

Bijdragen aan een Futureproof bedrijfsleven door: 4 Quality education